piramide

Pensions, piràmides i la mare que les va parir

Ahir va ser u dia mogut a can Twitter. Arran del tràiler de la “pel•lícula” L’Endemà es va originar una agre discussió sobre les pensions entre el periodista Oriol Guell i el professor Xavier Sala-i-Martí. Tot ve, d’una frase que apareix al tràiler. En Sala-i-Martí diu que les pensions dels grans les paguen els joves. Ja està, punt. D’aquí s’ha organitzat una trifulga bastant trista.

L’Oriol Guell s’ha escandalitzat, i ha trobat un videoblog d’en Sala-i-Martí on parla dels esquemes piramidals (o esquemes de Ponzi) i on al final comenta que el sistema de pensions segueix un esquema de Ponzi. Aquí la creuada de cables de l’Oriol Guell ha sigut majúscula.

Ha tirat de tòpics “altermundistes” acusant la seu contrari de estar pagat pels lobbies, de ser ultradretà i tota la resta de consideracions típiques de les discussions de barra de bar. Però en cap moment s’ha parat a pensar en si el que es diu es cert o no.

Jo no soc un expert en pensions, ni un expert en Ponzi, però el poc que he estudiat a la Pompeu Fabra EH! anatema! Oriolet tu també ets del sector Tea Party! Lobbies i poderosos, estic disposat a que em pagueu.

Anem al gra, les pensions.

Be, centrem-nos. Primer de tot hem de explicar a grans trets com funcionen els sistemes públics de pensions (repeteixo, a grans trets, que no soc un expert i he estudiat a la Pompeu)

Hi ha dos grans opcions a l’hora de crear un sistema públic de pensions. Totes tenen les seves coses bones i les seves coses dolentes. Tenim el sistema de repartiment i el sistema de capitalització.

  • El sistema de repartiment bàsicament consisteix en recaptar impostos avui per pagar les pensions d’avui. És a dir, repartir els diners actuals. Aquest sistema és el mes utilitzat pels governs a l’hora de organitzar els seus sistemes públics de pensions. Per què? Per que permet començar a pagar les pensions immediatament.
  • El sistema de capitalització funciona a més llarg termini. Els impostos recaptats avui es posen en un pla de pensions (públic o privat) i aquest diners van generant interessos per tal de pagar les pensions del futur. Es a dir, els meus impostos pagaran la meva pensió. Funciona com un pla de pensions privat. Que jo sàpiga, l’unic país que fa servir aquest sistema és Xile.

Be. Ja sabem de forma mes o menys senzilla com podem organitzar un sistema de pensions. Ara anem per la segona part del merder. Els esquemes piramidals o de Ponzi.

Un esquema piramidal és un sistema (copio de la wikipedia) un esquema de negocios que se basa en que los participantes refieran a más clientes con el objetivo de que los nuevos participantes produzcan beneficios a los participantes originales. Este esquema funciona con el único sustento de la captación de dinero, sin productos o servicios de por medio, los cuales, por otro lado, son el sustento de un esquema de redes legal. El nombre de pirámide se da porque se requiere que el número de participantes nuevos sean más que los existentes.

Ara que tenim les cartes sobre la taula. El sistema de pensions de repartiment, necessita que hi hagi nous participants per que produeixin beneficis als participants mes antics? SI.
Quan es van crear els grans sistemes de benestar actuals, la piràmide de població (guinyo guinyo) europea era així:

Piràmide poblacional europa a 1960

Font: gurusblog

Es veu clarament que un sistema de repartiment funcionarà, ràpid d’implementar i amb prous diners per repartir bones pensions.
Ara be, el gran problema és quan la piràmide de població tendeix cap a això:

previsió de la piràmide poblacional europea al 2015

font: gurusblog

Com es pagaran les pensions del futur? Per això s’estan prenent mesures de correcció dels sistemes de repartiment, per poder mantenir sistemes de pensions públics.

Per acabar

Hem de començar a no ser tant talibans i a no desacreditar qualsevol cosa només per que a grans trets no coincidim amb qui ho diu.

Al tràiler de la pel•lícula nomes es diu que els joves paguen les pensions dels grans. Aquesta afirmació és certa, li agradi o no a l’Oriol Guell. Que el sistema de pensions de repartiment tingui un esquema similar a un sistema piramidal és cert agradi o no a l’Oriol Guell. Començar a desbarrar només per que no ens agrada la realitat diu poc de l’Oriol.

Entre aquest i en Tonti Soler, anem apanyats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>