tancada_coromines

Història d’un (presumpte) engany a la comunitat del Joan Coromines

El dia 8 de maig va saltar la notícia, la consellera Irene Rigau contestava a unes preguntes parlamentàries de la CUP sobre la construcció del nou edifici de l’escola Angeleta Ferrer, i de passada deixava anar que la fusionarien amb l’escola Joan Coromines. El que molts pares hem temut sempre, que des de les institucions volen ensorrar l’escola que hem triat pels nostres fills, esdevé realitat.

Per mi tot va començar el 4 desembre de 2012, quan l’inspector assignat a l’escola Joan Coromines comunica a la direcció la intenció de tancar una línia de P3 de cara el curs 2013-2014. El motiu al·legat és que es preveu un descens demogràfic que comportaria una reducció dels número de preinscripcions i que per tant, sobrarien places de P3 a Mataró. El temor que sigui el primer pas per tancar l’escola està a l’ambient. El mateix dia la comunitat del Joan Coromines comença una sèrie d’actuacions orientades a mantenir la línia que es vol tancar. S’inicia un llarg camí de reunions, assemblees i mobilitzacions que culminen amb la tancada que els pares vam fer a l’escola el 15 de febrer de 2013. Aquell dia vam donar a conèixer a tothom el nostre problema. El problema va saltar als mitjans locals i nacionals juntament amb el de moltes altres escoles ja que el dia 20 es feia pública la decisió del tancament de línies i escoles arreu de Catalunya.

La cosa ve d’abans

Però la historia realment comença el dia 8 de novembre de 2012. Aquell dia salta la notícia que l’edifici de l’escola Angeleta Ferrer té aluminosi i els nens són traslladats d’urgència a l’escola Torre Llauder que té prou espai per encabir una altra línia. Com és d’esperar la comunitat de l’Angeleta Ferrer comença a moure’s per reclamar un edifici en condicions. La ciutat, com a mínim institucionalment, dóna suport total a l’Angeleta.

L’Ajuntament de Mataró sempre ha dit que defensava que el Joan Coromines havia de ser una escola de dues línies. Però la sensació sempre ha sigut que som una nosa, que ens defensen sobre el paper, que no s’hi esforcen gaire. Mentre veiem l’Ajuntament anant de la maneta amb l’Angeleta Ferrer i reunint-se amb qui faci falta (Artur Mas, Irene Rigau…) per tal de desencallar el tema de l’Angeleta, el suport a l’escola Joan Coromines no deixa de ser testimonial. És per això que ens sentim discriminats i menystinguts per l’Ajuntament i l’Alcalde. A nosaltres ens donen suport però… Sempre hi ha un però. Sempre xoquem amb Serveis Territorials. Ells tenen sempre la darrera paraula, l’Ajuntament ens diu que no hi pot fer res.

La història de desavinences entre l’escola Joan Coromines i Serveis Territorials d’Enseyament, especialment amb el seu cap, el senyor Josep Vicent Garcia és prou coneguda. Tampoc ajuda que la mà dreta del cap de Serveis Territorials, Eva Maresma, hagués estat membre de la comunitat del Joan Coromines i hagués marxat el curs 2011-2012 molt descontenta amb l’escola. Per acabar de rematar-ho, sembla ser que l’esposa del Sr. Garcia és mestra de l’escola Angeleta Ferrer.

L’esperança dels Serveis Territorials sempre ha estat que l’escola Joan Coromines morís tota sola amb la retallada de la línia. Suposaven que la gent deixaria d’apuntar-se a l’escola i que ens aniríem apagant. Però no van preveure que la comunitat reaccionaria. I la feina feta des de la notícia de la retallada de línia (difusió del projecte, portes obertes, mobilitzacions de la comunitat en bloc, etc.) ha fet que es sobrepassessin les expectatives i les preinscripcions hagin estat un èxit: 42 sol·licituds en primera opció i força més en segona i tercera.

protestes_pares_Joan_Coromines

La història de l’Angeleta Ferrer ha estat diferent. L’alcalde va anar a la jornada de portes obertes de l’escola; també es va presentar des de l’Ajuntament un projecte per al nou edifici de l’escola a la premsa: el dissabte abans de l’inici de les preinscripcions es va publicar l’aspecte del nou edifici (surt publicat a La Vanguardia el dia 9 de març; les preinscripcions començaven el dilluns 11 de març) amb la intenció manifesta de potenciar les preinscripcions; s’han accelerat els tràmits de preparació del terreny que ha d’acollir la nova escola. Per desgràcia, les incerteses que provoquen la situació actual de l’escola han fet que les preinscripcions hagin estat força baixes (15 sol·licituds en primera opció) tot i l’esforç de les institucions.

Globalment, a la ciutat de Mataró, un cop realitzades les preinscripcions, es constata que falten 23 places públiques i 18 de concertades de P3, i l’argument de la tancada de línia ja no és la falta de població, sinó que passa a ser que s’ha de cohesionar els barris i que la demanda no pot condicionar la oferta de places. Això xoca frontalment amb la iniciativa de CIU de considerar Mataró zona única de preinscripció, mesura vigent des de l’any 2012. Els arguments varien en funció de les circumstàncies: primer que hi hauria descens de població; després que aquest descens seria al centre i que per això tancaven al Joan Coromines i no a una altra escola; després que com que el Joan Coromines no tenia edifici definitiu i el personal no estava consolidat, que era l’opció més lògica; i finalment que com que cal cohesionar els barris, la línia que s’ha de tancar és al centre i no a escoles de barri, encara que no tinguin demanda. A mi això em sembla improvisació. Sembla ser que la solució que han trobat per cobrir aquestes places seria l’augment de ràtio a les línies ja existents.

No es canviarà per la pressió ja que obrir al Coromines voldria dir tancar una línia als barris i això no ho farem”

Josep Vicent Garcia Caurin

Només cal veure el mapa escolar de P3 a Mataró per veure que l’argument no s’aguanta per enlloc.

preinscripcio_liniesp3_mataro_2013

De resultes de la preinscripció, hi ha 69 famílies que s’han quedat fora d’un eix format per tres escoles, molt properes al centre: Joan Coromines, Montserrat Solà i Anxaneta. Aquestes tres escoles acostumen a estar en les tres primeres opcions de moltes famílies.

Un grup de familiars que s’ha quedat fora de l’escola Joan Coromines s’ha agrupat per defensar que es reobri la segona línia, tornant a evidenciar la problemàtica de manca d’escoles públiques al centre de Mataró i l’arbitrarietat del tancament d’aquesta segona línia, que de no produir-se, no solucionaria el problema, però l’alleugeriria sensiblement.

I ara jo ja estic convençut de què ha passat. Potser vaig errat, però veig la cronologia molt clara:

 • 8 de novembre. Desallotjament de l’escola Angeleta Ferrer
 • 4 de desembre, comunicació del tancament de línia de l’escola Joan Coromines
 • Es produeixen reunions, a destacar la ja “famosa” reunió del dia 6 de febrer en la qual es va plantejar (si no decidir) l’absorció del Coromines per part de l’Angeleta
 • El Ple Municipal del 7 de febrer aprova per unanimitat: ““Demanar al Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya que no es redueixi cap línia a la ciutat de Mataró mentre es mantinguin increments de ràtio, conseqüència de l’aplicació del Real Decreto-ley 14/2012, de 20 de abril, de medidas urgentes de racionalización del gasto público en el ámbito educativo
 • 21 de febrer (després de la tancada) es confirma el tancament de línia del Coromines. Tant des de Serveis Territorials com des de l’Ajuntament es diu que la intenció és no tancar cap centre
 • Ple Municipal de 5 de març: davant la participació de la comunitat de l’escola Joan Coromines al ple, el regidor d’educació el Sr. Pere Galbany manté que s’estan fent pressions a Serveis Territorials per tal que mantinguin la 2a línia del Coromines.
 • 9 de març: es presenta l’edifici de la nova escola de l’Angeleta Ferrer amb capacitat per a dues línies (quan la previsió és tancar entre 7 i 8 línies els propers anys)
 • 22 d’abril: manifestació dels pares que es queden fora de l’escola davant serveis territorials.
 • El 8 de maig es fa públic que s’integrarà l’escola Joan Coromines dins l’escola Angeleta Ferrer.

Personalment, a mi tot això em fa molta pudor de socarrim. Crec que des del novembre s’ha traçat un pla per tal de solucionar el problema de l’Angeleta i treure’s de sobre el problema del Coromines.

5 Comments

 1. Completament d’acord Oriol. És més, amb els números a la mà, si no tanquessin la 2a línia del Coromines no caldria fer l’augment de ratio que (diuen) que no volen fer. El que passa és que, a part de l’Angeleta Ferrer (que val a dir que també estan prou fotuts), el que sembla que preocupa a Ensenyament i Serveis Territorials (o sigui, a CiU) és que no hagin de tancar gaires línies d’escola concertada, que aquesta sí que volen que tingui futur i que estigui ben coberta.

  1. Crec fermament que aquií no te res a veure la concertada. Amb aquest moviment maten dos ocells d’un tret. S’estalvien una escola i a sobre es poden posar la medalla d’incrementar places al centre. Per que, siguem clars, ni Anxaneta ni Montserrat Solà son centre.

 2. Ets un crack Oriol.
  Gran crònica.
  Necessitem resums com aquests per recordar més endavant el que hem arribat a fer i ens han volgut fer.
  Gran Comunitat la del Coromines.

 3. Felicitats pels resultats que ha donat la lluita per la 2a línia de P3, lluita en que no heu estat sols i heu rebut suport de molts llocs, i també de part de la comunitat educativa de l’Angeleta Ferrer…
  Felicitats per fer una lectura esbiaixada, i potser interessada, del conflicte d’Angeleta Ferrer que no deixa de ser superficial i tendenciosa ja que no respon a la lluita diària d’aquesta comunitat, a les dificultats que ha trobata ales diferents administracions i al esforç altruista de molta gent…
  Felicitats per fer un discurs de confrontació i
  Felicitats per no haver estar des de fa casi 200 dies fora del teu entorn natural…
  I sobretot felicitats per posicionar-te en un discurs que fracciona la comunitat de l’escola pública, que sembla que es faci des de la competència amb una altre escola i que només fer que alegrar el matí a la consellera Rigau, als serveis territorials i a altres administracions que es freguen les mans veient una regne de taifes, mentre les escoles públiques estiguin dividides i confrontades la seva feina de desgastar, laminar i desmuntar l’escola pública és més fàcil (millor 6 conflictes petits que una comunitat unida davant seu…)
  Tot allò que aconsegueixis per la teva escola hauria de ser possible per les altres…no? perquè no hi poden haver-hi les dues escoles? perque cal tancar línies de l’EP? perque no es retiren concerts quan hi ha oferta de pública?…

 4. Pingback: La roda de premsa - La llibreta de vivencies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>